Największa ilość win jakościowych, argentyńskich powstaje w regionie Mendoza. Prowincja ta położona w środkowo- zachodniej Argentynie podzielona jest na 5 podregionów (Północna Mendoza, Górna Mendoza, Uco Valley, Zachodnia Mendoza i Południowa Mendoza), z których każdy objęty jest systemem nawadniania dzięki pobliskim rzekom spływającym z Andów. Łącznie uprawa winorośli obejmuje 140,000ha, dając 70% produkcji krajowej wina. Główna różnica między tymi strefami dotyczy położenia nad poziomem morza, które waha się od 1,500m do 450m.
Jedną z najlepszych stref do uprawy odmiany Malbec jest centralnie położona Górna Mendoza,okalająca miasto o tej samej nazwie. Szczep ten był tu uprawiany już sto lat temu, dając wina o niezwykłej koncentracji aromatów i niskiej kwasowości. Z kolei najwyżej położone winnice spotykamy w podregionie Uco Valley, gdzie Malbec uprawiany jest na wysokości powyżej 1,000m npm., gdzie dobowe wahania temperatury sięgają 15 stopni C. W takich warunkach winogrona są bogatsze w antocjany i garbniki, wzrasta też ich kwasowość, co pozwala tworzyć wina o intensywnym kolorze i dużej trwałości. Warto też wspomnieć o apelacji San Rafael Valley, która jako pierwsza w Argentynie zyskała miano D.O.
Inne odmiany czerwone uprawiane w tym kraju to Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sangiovese i Merlot. Wina białe produkowane są głównie ze szczepów Chenin Blanc, Pedro Gimenez, Semillon, Chardonnay oraz Riesling.