Jest to centrum winiarskich poszukiwań na południu Afryki, gdzie możemy spotkać największą liczbę prywatnych winnic. Dużo jakościowych win afrykańskich pochodzi właśnie z tego terenu. Region ten dzięki bliskości morza ma chłodniejszy klimat od regionu Paarl, co umożliwia wytwarzanie bardziej finezyjnych win niż na północy. Z uwagi na duże różnice podłoża (gleby osadowe w dolinie i granitowe na zboczach) oraz występowanie szeregu mikroklimatów okręg ten może oferować najbardziej urozmaicony wybór win w Afryce Południowej.
Stellenbosch jest podzielony na pięć oficjalnych okręgów: Simonsberg, Bottelary, Devon Valley, Papegaaiberg i Jonkershoek Valley.
Uprawia się tu z odmian czerwonych: Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Pinotage i Cabernet Franc. Z odmian białych szczególnie dobrze przyjęło się Chardonnay, ale dobre wina powstają również z Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Semillon i Crouchen Blanc.