Toskania, Toscana, region autonomiczny i kraina historyczna w środkowej części Włoch, nad Morzami Tyrreńskim i Liguryjskim. Powierzchnia 23 tys. km2. 3528 tys. mieszkańców (1993). Stolica Florencja. Największe miasta: Florencja, Livorno, Prato, Pistoia, Lukka. Zajmuje silnie rozczłonkowany dolinami rzek wyżynny i górzysty obszar Apeninów Północnych i Środkowych (Apenin Liguryjski, Apenin Toskańsko-Emiliański, Preapeniny Toskańskie), niziny tylko na wybrzeżu (Maremma). W skład regionu wchodzi też przybrzeżny archipelag Wysp Toskańskich, z największą wyspą - Elbą. Klimat podzwrotnikowy, śródziemnomorski. Gęsta sieć hydrograficzna. Główne rzeki: Arno, Ombrone, Albegna. Region o ogromnym znaczeniu dla winiarstwa włoskiego. Znany na świecie od wieków z produkcji win Chianti. Oprócz apelacji Chianti DOCG, Toskania może się pochwalić również innymi apelacjami DOCG takimi jak: Brunello di Montalcino, Carmignano, Vino Nobile di Montepulciano oraz Vernaccia di San Gimignano. Ale Toskania to nie tylko producent świetnych win apelacyjnych (DOC/DOCG) - słynie również na całym świecie z tzw. supertoskanów . Są to wina produkowane niezgodnie z przepisami apelacyjnymi (starzenie w małych, nietradycyjnych beczkach dębowych, używanie gron międzynarodowych: cabernet sauvignon, merlot, ew. nieuprawnione mieszanki). Mimo, że wina te posiadają status tylko IGT ( Indicazione Geografica Tipica) to często uzyskują wyśmienitą jakość i zawrotne ceny). Przykładami takich supertoskanów są takie produkty jak: Coltassala, Grifi, Sassicaia ( uzyskała status DOC w 1994), Sammarco, Solaia czy Tignanello. Dominującym gronem w Toskanii jest Sangiovese oraz Canaiolo, ale rozpowszechniły się bardzo uprawy Cabernet Sauvignon oraz Cabernet Frac. Z biały gron przewodzi Trebbiano a dalej: Malvasia, Vernaccia di San Gimignano, Chardonnay.