Victoria ze stolicą w Melbourne jest najchłodniejszą strefą klimatyczną w Australii, co zawdzięcza wysokiemu położeniu, a także działaniu morza. Winnice są tu rozmieszczone na wysokości od 15 do 800 mnp. Geograficznie jest to strefa bardzo zróżnicowana, od terenów górskich po doliny i łagodne wybrzeża i podzielona na następujące podregiony: Northwest Victoria, Grampians, Pyrenees, Bendigo & Heathcote, Goulburn Valley, Northeast Victoria, King & Alpine Valleys, Gippsland, Yarra Valley, Mornington Peninsula i Geelong. Kołem napędowym winiarstwa australijskiego jest niewątpliwie Northwest Victoria, gdzie swe plony wydają tysiące hektarów winnic głównie dzięki sprzyjającemu klimatowi i doskonałym systemom nawadniającym. Głównie uprawia się tu Chardonnay, Semillon, Shiraz, Colombard i Cabernet Sauvignon. Powstają tu wina jakościowe o bogatym aromacie i dobrym stosunku jakości do ceny. Regionami gdzie obok win czerwonych i białych powstają też ciekawe wina musujące (również czerwone – musujący Shiraz) są Grampians oraz Pyrenees.