Zalicza sie go jednego z najstarszych i największych regionów winiarskich we Francji. Położony w dolinie Rodanu, rozciągając od Valance aż niemal po Morze Śródziemne. Winnice zajmują tu ok. 60 tys. hektarów. W historii wina z Rodanu pojawiły się w czasie tzw. niewoli awiniońskiej wynikłej z konfliktu pomiędzy królem francuskim Filipem IV Pięknym a papieżem Bonifacym VIII w XIV wieku. Jego następca Klemens V musi chronić się w Awinionie - który to staje się siedzibą papieską aż do soboru w Konstancji w 1417r. i wyboru papieża Marcina V. Wiąże się to z nieustającym zyskiwaniem na znaczeniu tamtejszych win. Panująca w latach 1863 - 1890 plaga filoksery przerywa okres świetności Côtes du Rhône - odzyskują na znaczeniu w latach 30 ubiegłego wieku.

W części północnej Côtes du Rhône, na glebach zbudowanych przede wszystkim z granitów i łupków, powstają wyśmienite wina czerwone na bazie Syrah. Inne szczepy służą do winifikacji win białych : Marsanne, Roussane i Viogner, a najlepiej znanym na świecie reprezentantem tego regionu jest Hermitage.

Częśc południowa to królestwo szczepu Grenache, który w połączeniu z Caignan Mourvedre, Syrah , Cinsault, Vaccarese tworzy doskonałe wina wieloszczepowe. Najsłynniejszym winem z tej części jest Chateauneuf-du-Pape.
Wina białe tworzy się na bazie Bourboulence, Clairette, Grenache Blanc i Roussanne. Oprócz tak znanych apelacji jak Chateauneuf-du-Pape doskonałe wina pochodzą z:
- Cotes du Luberon,
- Cotes du Rhone Villages - węższej apelacji na terenie apelacji głównej Cotes du Rhone,
- Cotes du Ventoux,
- Gigondas,
- Tavel - doskonałe wina różowe.