Baga - znaczy jagoda. To czerwony szczep, typowo portugalski, służący do wyrobu win czerwonych w regionie Bairrada. Zajmuje tam lwią część obsadzeń i jest najczęściej uprawianym szczepem w Porugalii. Rodzi wina rustykalne w stylu i aromatyczne. W winach młodych bliski jest stylu Nebbiolo, w starych zaś przypomina Pinot Noir. Uzupełniany bywa najczęściej przez Calarate, Moreto, Rufate. Drobne kuliste owoce z grubą skórką z dużą zawartością kwasów i barwników a z drugiej strony skłonność do słabego dojrzewania - to cechy, które decydują o niezwykłości tego szczepu. Przy mało słonecznych latach, gdy jagody słabo dojrzewają często Baga bywa zbierany przed czasem, co pogarsza jakość win.W latach słonecznych natomiast jego potencjał jest niemal nieograniczony. Przy małych zbiorach (40hl/ha) potrafi dać wina mocno skoncentrowane, o bardzo dobrej strukturze, garbnikowe, o imponującym potencjale starzenia.Baga jest porównywany niekiedy do włoskiego Nebbiolo ze względu na dużą kwasowość, taniny i alkohol.