Uprawiany od tysiąclecia szczep biały, nazwany również Traminerem, wskazując na związki z miasteczkiem Tramin lub Termeno w Alto Adige we Włoszech. I chociaż obecnie nie jest on tam rozpowszechniony to ma kilku producentów wytwarzających z niego doskonałe wina w tym regionie. Wyborne rezultaty daje w Alzacji, Niemczech, Austrii, na Węgrzech. Ponieważ lepiej zachowuje się w chłodnym klimacie niespecjalne rezultaty dają pomysły obsadzania nim regionów kalifornijskich. Zdecydowanie lepiej czuje się w klimacie Nowej Zelandii. Jest to jedna z najbardziej cierpkich odmian, o korzennym smaku i aromatach płatków róży oraz grejpfruta. Mogą się pojawić również owoce liczi. Intesywny złocisto - żółtawy kolor powoduje, że trudno go pomylić z innymi winami. Najlepsze do picia za młodu, chociaż potrafi dobrze dojrzewać do 5 lat. Inne nazwy tego szczepu to: Traminer Musqué, Traminer Parfumé, Traminer Aromatique (lub Aromatico), i Rotor Traminer. Gewürztraminer określa się również jako :Edeltraube, Rousselet, Savagnin Rosé, Tramini i Traminac.