Jego najlepsza, najszerzej uprawiana odmiana nosi nazwę Muscat Blanc a Petits Grains, ale występuje w różnych częściach świata pod różnymi nazwami, jako np. Muscat de Frontignan, Muscat d'Alsace, Muscat de Canelli (Asti), w Tokaju jako jeden ze składników Aszu.Jest to szczep o greckich korzeniach, upowszechniony najpierw na południu Francji. Jest bardzo trudny w uprawie z powodu dużej wrażliwości na szkodniki oraz ze względu na nierówne dojrzewanie, co przy mocno skupionych i małych gronach komplikuje zbiór.Muscat jest szczepem, z którego powstają wina w przytłaczającej większości białe, słodkie i bardzo aromatyczne, o miodowo-muszkatelowym, lipowo-cytrynowym bukiecie, ale o dość słabej budowie. Wina z tego szczepu nie są długowieczne i tylko w nielicznych przypadkach potrafią się dostojnie zestarzeć, zachowując ciało i rozwijając nowe aromaty jak np. Muscat Grand Cru d'Alsace. Z reguły muskaty pijemy w pierwszych 2-3 latach po zabutelkowaniu. Inne gatunki Muscata: Muscat z Aleksandrii, Muscat Ottonel.