Synonimy: Monastrell w Hiszpanii, Mataro w Katalonii i Australii, Negron, Catalan, Xeres w Kalifornii, Tinto, Tinta Miuda w Argentynie, Graciano w Hiszpanii.Jest to szczep pochodzenia hiszpańskiego chętnie uprawiany na całym południu Francji, używany do produkcji win w głównej mierze czerwonych jako jeden ze szczepów w apelacjach: Tavel, Lirac, Chateauneuf-du-Pape, Bandol, Fitou... Uprawiany jest również w Algierii, Hiszpanii (tu np. w apelacji Jumilla daje wspaniałe wina słodkie naturalne w stylu Banyuls czy Mas Amiel), Australii. Jeszcze do niedawna niedoceniany.Udaje się w ciepłym klimacie na stanowiskach nasłonecznionych. Późno dojrzewający. Jest najczęściej mieszany z Grenach i Syrah. Południowe mieszanki z dodatkiem Mourvedre lepiej się starzeją. Szczep ten wnosi alkohol, taniny oraz aromaty wyraźnie roślinne i ziołowe: poszycia leśnego, świeżych grzybów, trufli, skóry, cynamonu, pieprzu, a także wanilii i suszonych śliwek.