Jest ważnym czerwonym szczepem w środkowych Włoszech, zwłaszcza w regionach Marche i Abruzji. W Marche, w apelacji Rosso Conero może być dodawany do Sangiovese (do 15%), gdzie tworzy wina o umiarkowanie złożonej strukturze. Odwrotnie natomiast jest w Abruzii. Tam Sangiovese może stanowić dodatek do Montepulciano jednak nie więcej niż 15 %.Uważa się, że jest to jeden z najbardziej obiecujących włoskich szczepów. Odpowiednio winifikowany może dać wina czerwone i różowe (najbardziej znana różowa wersja tego szczepu to Cerasuolo) o świetnej budowie, długowieczne, niezmiernie sprężyste. Jest to szczep bardzo łatwo poddający się różnym metodom winifijacji dając wina ciekawe dobrze zbudowane. Wina z Montepulciano są najczęściej wyraźnie owocowe o dominujących aromatach wiśni, jeżyn i śliwek. Ma dużo barwników, co przydaje winom pięknego ciemnego koloru.