Jest to jedna z wielu mutacji włoskiego Trebbiano (Ugni Blanc we Francji). Czasem uważany za tożsamy z Trebbiano Toscana. W Abruzji nazywany Bambino Bianco. Mocno rozpowszechniony szczep nie tylko na Starym Kontynencie. Uprawiany jest w wielu regionach Włoch: w Wenecji Euganejskiej (Soave), Toskanii (Chianti), w Umbrii. We Francji zajmuje drugie miejsce pod względem obszaru obsadzeń. Służy jako główny szczep do wyrobu koniaków i armaniaków (80% całych zbiorów we Francji). Poza tym jest uprawiany w regionie Sud-Ouest.Zdecydowanie najlepsze efekty przynosi jego uprawa we Włoszech w Abruzji, gdzie potrafi dawać wina oryginalne o miękkiej, niemal maślanej strukturze i wystarczającej kwasowości by się godnie starzeć. Jest to niewątpliwie szczep o ogromnych możliwościach, przy tym łatwo poddający się obróbce.Poza Abruzją wiele jest niestety Trebbiano o marnej jakości, spełniających rolę neutralnych wypełniaczy.