Filtruj według

Cena

Cena

  • 159,00 - 3 499,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Smak

Smak

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Medale

Medale

Pojemność

Pojemność

Bio

Bio

Oceny prasy

Oceny prasy

Wine Spectator

Wine Spectator

James Suckling

James Suckling

Wysyłka w ciągu

Wysyłka w ciągu

wino wegańskie

wino wegańskie

Region

Region

Szampany francuskie - półsłodkie / wytrawne / półwytrawne

Szampan francuski - różowy lub biały. Champagne półsłodki, wytrawny, półwytrawny | Wina.pl

Szampania, duma Francji, położona około 150 km na wschód od Paryża i najdalej wysunięty region winiarski kontynentu. Podróżując po Szampanii można zachwycamy się niezwykłymi krajobrazami kształtowanymi przez mieszkańców przez setki lat, bo jak powiedział Raphaël Schirmer, profesor nadzwyczajny i doktor geografii, "winorośl jest rośliną cywilizacji, dziełem człowieka”, dziełem, któremu UNESCO złożyło hołd, uznając Hillsides, Houses & Cellars of Champagne za światowe dziedzictwo.

Geneza powstania Szampanów

O „winach szampańskich” mówimy od 1690 roku, po pierwsze dlatego, że po raz pierwszy opracowano specjalne techniki produkcji win musujących, po drugie dlatego, że po raz pierwszy wino zostało wyprodukowane na danym terytorium, w tym wypadku Szampanii, i zostało zidentyfikowane jako takie, gdyż aż do średniowiecza mówiło się o „winie francuskim, bez względu na region i pochodzenie. I właśnie od 1690 r. wspomina się konkretnie o „winach szampańskich”.

Winnice Szampanii to prawie 280 000 parceli, uprawianych przez ponad 16 000 winiarzy! Większość z nich jest bardzo mała, a ich średnia powierzchnia nie przekracza 12 arów. To niewiele więcej niż kort tenisowy... Obszar produkcji szampana, AOC, wyznaczony ustawą z 1927 r., obejmuje około 34 300 hektarów i obejmuje 319 gmin, zwanych także „crus”. Produkuje się go tutaj i nigdzie indziej na świecie.

Szampania składa się z kilku dużych regionów, oddalonych od siebie nawet o 200 km. To terytorium poprzecinanym rzekami i strumieniami, usiane wieloma wzgórzami i pagórkami, zintegrowane z wielką różnorodnością krajobrazów, na które składają się różne gleby i podglebia. Ta różnorodność determinowała przez dziesięciolecia wybór odmian winorośli w poszczególnych regionach, faworyzując dla każdego z nich tę, która najlepiej do niego pasuje. Dlatego dziś w ramach jednej apelacji znajdujemy ogromną różnorodność win w wielu różnych cechach.

Departamenty:

  • Marne (66% winnic),
  • Aube (23% winnic),
  • Aisne (10% winnic),
  • Haute-Marne,
  • Seine-et-Marne.

Te zaś są podzielona na 4 główne podregiony winiarskie: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs i Côte des Bar. Każdy z nich ma swoje własne cechy, czy to pod względem rzeźby terenu, gleby czy podglebia. Różnice te nie są anegdotyczne, ale mają bezpośredni wpływ na wino. Skosztujcie dwóch Chardonnay z dwóch różnych regionów i poczuj różnice!

szampany: półsłodkie, wytrawne, półwytrawne 

Proces produkcji Champagne

Z mnogości odmian używanych do prodyukcji szampana, dzisiaj zostały w zasadzie trzy: Pinot Noir, odpowiedzialny za strukturę i moc, Pinot Meunier, mistrz pięknego owocu i Chardonnay, dające mineralność, finezję i mnóstwo cytrusów. Za wynalazcę metody szampańskiej uważa się mnicha benedyktyńskiego Dom Pierre'a Pérignona z opactwa Hautvillers oraz, oczym mówi się rzadziej, brat Oudart z opactwa Saint-Pierre-aux-Monts w Pierry. Moszcz z winogron (bez maceracji) przelewa się się do kadzi ze stali nierdzewnej lub rzadziej do beczek, często po Burgundach. Po fermentacji, wino jest butelkowane i dodawana jest mieszanka drożdży i cukru (lub moszcz winny), tzw. tirage, dzięki której wino wytwarza alkohol i C02, który rozpuszcza się w winie. To druga fermentacja, która zwykle trwa kilka tygodni po czym obumarłe drożdże osiadają na dnie butelki. Następnie wino dojrzewa minimum 15 miesięcy w pozycji poziomej, choć dla najlepszych, to często 6-8 lat! Ostatnią fazą produkcji jest remuage, powolne obracanie do pozycji pionowej, by osad znalazł się w szyjce butelki. Następnie szyjki butelek zanurza się w roztworze o temperaturze około –27°C (tę metodę wynalazł w 1884 roku Armand Walfard, kierownik jednego domów szampańskich), a usunięcie korka (dzisiaj raczej kapsla) powoduje, iż zamrożony osad wylatuje z butelki z prędkością "światła". Ten proces to dégorgement (wersja spolszczona to degorżowanie). Butelkę uzupełnia się mieszanką starego wina z tzw. rezerwy oraz cukru i korkuje, dlatego większość szampanów, to wina nierocznikowe. To bardzo ważny proces zwany dosage, bo dzięki niemu możemy wpłynąć na charakter wina.

Jest 100 produktów.

Pokazano 1-36 z 100 pozycji

Aktywne filtry

Champagne Lanson Black Label Brut NV (375 ml)

Dostępny

181,00 zł Cena

H. BLIN Brut Tradition Champagne AOC NV

Dostępny

215,00 zł Cena

H. BLIN Brut Tradition Champagne AOC + gift box NV

Dostępny

218,00 zł Cena

Szampan Moet & Chandon Brut Imperial

Dostępny

245,65 zł Cena podstawowa
cena początkowa:289,00 zł -15% Cena

H. BLIN Brut Blanc de Noirs Champagne AOC NV

Dostępny

259,00 zł Cena

H. BLIN Brut Rosé Champagne AOC NV

Dostępny

259,00 zł Cena

Pol Cochet Grande Reserve Champagne AC

Dostępny

269,00 zł Cena

Szampan Moet & Chandon Brut Imperial Box

Dostępny

269,10 zł Cena podstawowa
cena początkowa:299,00 zł -10% Cena

Lelarge Pugeot Tradition Extra Brut Champagne AOC

Dostępny

279,00 zł Cena

Szampan Purete Brut Nature Rene Geoffroy

Dostępny

289,00 zł Cena

Szampan Brut Montaudon

Dostępny

290,00 zł Cena

Pol Cochet Latitude 48.01 Brut Nature Champagne AC

Dostępny

295,00 zł Cena

Szampan Moet & Chandon Nectar Imperial

Dostępny

319,00 zł Cena

Champagne Lanson Black Label Brut Reserve

Dostępny

379,00 zł Cena

Szampan Moet & Chandon Nectar Imperial Box

Dostępny

329,00 zł Cena

Champagne Lanson Black Label Brut

Dostępny

342,00 zł Cena

Champagne Lanson White Label Sec+box

Dostępny

342,00 zł Cena

Szampan Augustin Cuvée Feu Champagne AOC

Dostępny

408,00 zł Cena

Brut Reserve Billecart-Salmon

Dostępny

349,00 zł Cena

Louis Roederer Carte Blanche demi-sec Champagne AOC NV

Dostępny

415,00 zł Cena

Szampan Taittinger Brut Reserve

Dostępny

399,00 zł Cena

Szampan Veuve Clicquot Demi Sec (box)

Dostępny

369,00 zł Cena

Pol Cochet Symbiose Brut Champagne AC BIO

Dostępny

375,00 zł Cena

Szampan Laurent Benard Vendange Extra Brut Premier Cru Bio

Dostępny

376,00 zł Cena

Szampan R de Ruinart

Dostępny

389,00 zł Cena

Champagne Lanson Rose Label Brut NV

Dostępny

399,00 zł Cena

Szampan Taittinger Demi-Sec

Dostępny

399,00 zł Cena

Szampan Augustin Terre Champagne AOC

Dostępny

408,00 zł Cena

Zestaw Champagne Lanson Black Label Brut + 2 kieliszki

Dostępny

409,00 zł Cena

Szampan Brut Cuvee Laurent-Perrier

Dostępny

410,00 zł Cena

Szampan Louis Roederer Collection 243

Dostępny

415,00 zł Cena

Sampan Moet & Chandon Rose Ice Imperial

Dostępny

434,00 zł Cena